Kako razložiti ustvarjalne sile oz. nastanek sveta, naravne pojave in dogodke, na katere človek ne more vplivati, kako pojasniti zlo in smrt ali odnos časa do večnosti, kako opisati začetek ali konec sveta ali dejanja junakov določene kulture? Kako si je človek iz davne preteklosti pomagal pri teh vprašanjih?

Miti. Človeška družba si je vse, česar ni zmogla razumeti, doumeti, pojasniti … razlagala z  miti. Miti ponujajo vpogled v človekova stanja in so takrat, kadar se človeška bitja soočijo z očitnimi protislovnostmi, vir domišljije, moči ali tolažbe. Za vse starodavne civilizacije je značilno, da sta njihov nastanek in razvoj tesno povezana s takšno ali drugačno mitologijo. To je pač del psihe tedanjih prebivalcev na našem planetu, ko so ljudje izražali spoštovanje do mogočne moči naravnih pojavov po svoji najboljši presoji in moči.

Grom, blisk, potres, poplave, rojstvo, smrt … so lahko edino tolmačili s skrito čudežno močjo mogočnih nevidnih bitij, katerih prisotnost je opazna le po njihovih magičnih in včasih zastrašujočih dejanjih.

Zame najbolj mikavna, najmogočnejša, najbolj silovita in navdihujoča je absolutno grška mitologija.

Svet bogov je bil tesno povezan s svetom ljudi, zato se v epih in mitih oba tesno prepletata. Grška mitologija je imela velik vpliv na ljudi, saj so si ljudje bogove prestavljali s človeškimi lastnostmi in jim pripisovali, česar ljudje nimajo, vendar si želijo. Za grške bogove je bilo značilno, da so bili človeške postave, čeprav so bili veliko močnejši, lepši, vitalnejši in večji od ljudi ter nesmrtni oz. večno mladi.

Fascinira me že njihova ideja nastanka sveta …

Na začetku so si Grki bogove nazorno predstavljali kot elemente v stvarstvu. Na začetku je bil Kaos (zevajoča praznina, napolnjena z meglo), iz katerega so nastali Gaja (ustvarila je zemljo), Tartar (ustvaril je temno podzemeljsko brezno) in Eros (ljubezen – kot ustvarjalna sila). Gaja je rodila Urana (ustvaril je nebo) in Ponta (ustvaril je morje). S sinom in obenem možem Uranom je imela tri orjaške Kiklope, šest sinov in šest hčera. To so bili Titani – prvi bogovi in boginje. Najmlajši med njimi, Kronos, je sovražil svojega očeta, ker ni hotel spustiti vseh Titanov v naročje zemlje, zato se je z njim boril, dokler ni prevzel njegovega prestola. Ker se je pozneje bal, da se bodo njegovi otroci zarotili proti njemu, je vsakega pogoltnil. Žena Rea in hkrati njegova sestra je imela zaradi izgubljenih otrok (Hada, Pozejdona, Here, Hestije in Demetre) strto srce in je bila besna nad krutostjo svojega moža. Šla je h Gaji in jo prosila za pomoč. Ko je bila Rea naslednjič noseča, jo je Gaja peljala na skrivnostni otok (Kreto), da bi tam rodila. Novorojenčku je dala ime Zevs, namesto njega pa je Kronosu nesla kamen, ki ga je pogoltnil. Nikoli ni izvedel, da v resnici njegov sin živi. Zevs je zrasel v močnega moža, zato je šel domov, da bi se soočil z očetom. Dal mu je napoj, s pomočjo katerega je izkašljal vse svoje otroke. Skupaj z njimi je Zevs odšel na goro Olimp. Tam so se nato vojskovali proti Titanom, ki so jih porazili. Po zmagi nad Titanije postal Zevs nesporni gospodar sveta, bogov in ljudi. Zevs je od tod s pomočjo drugih božanstev krojil usodo ljudi, bogov in polbogov.

To je samo delček bogate grške mitologije. Njihovi junaki me prepričajo,

ker imajo zgodbo,

ker imajo željo, namen, strast in

ogenj v sebi,

na podlagi česar delujejo.

In uspejo!

Ti junaki in bogovi so presegli interese lastnega položaja in samoohranitve ter so delovali v korist skupnosti in skupnega dobrega.

Poslanstvo POMAGATI skupnosti, delovati v skupno dobro, ker bomo boljši, ko bo vsak od nas (še) boljši,

je tudi izvirna in osnovna ideja BODIFIT programa Slovenija.

Prav zato smo se odločili, da našo novo moč, novega člana v družini BODIFIT centrov, naš najnovejši center v prestolnici krasi prav kip posebnega grškega junaka – Herkulesa.

Herkules je rimsko ime za najslavnejšega grškega junaka Herakleja. Je vratar Olimpa, bog moči, junakov, športa, športnikov, zdravstva, kmetijstva, plodnosti, trgovine, preročišča in božanski zaščitnik človeštva!

BODIFIT ZGODBA na nek način pooseblja tega junaka, ki krasi naš povsem nov in sodoben center v središču prestolnice. Mnogo preprek, veliko dela, še več vztrajnosti in potrpežljivosti, ogromno junaških zgodb in odrekanj … A nam je uspelo! V slogi je MOČ in vsak posameznik, ki je pomagal, je poseben JUNAK.

Vsi skupaj pa smo združenji v eno in edino POSLANSTVO – POMAGATI.

Heraklej je največji junak grške mitologije. Njegovo življenje je bilo pestro, burno, zapleteno in polno prebrisanosti, krutosti in ubojev. Heraklej je moral opraviti vrsto najtežjih in zato junaških del, da se je odkupil za kaznivo dejanje, ki ga sploh ni zakrivil.

Številni mitološki junaki so bili nagrajeni za svoja junaštva in dobra dela tako, da so bili postavljeni in ovekovečeni na nebu. Tam so bili občudovani vsak zase s svojo značilno junaško zgodbo. Tudi Heraklej.

Ozvezdje Heraklej leži na velikem kosu večernega zvezdnega neba v poletnih mesecih.

BODIFIT program Slovenija predstavlja nov koncept moči – gradi vaš koncept notranje moči in končnega preboja na pot FIT načina življenja, ki je temeljna esenca kakovostnega bivanja.

Odpiramo sedmi BODIFIT center …

Ste že z nami, da zasije tudi vaša zvezda v našem ozvezdju zadovoljnih BODIFIT članov?

BODIFIT LJUBLJANA – močan in navdihujoč zaščitnik na poti do vaših fit ciljev!