Cilj dobrega trenerja/inštruktorja mora biti spremeniti mišljenje strank –

GIBANJE DOJEMATI KOT UNIKATNO PRILOŽNOST in ne kot neprijetnost ali prisilo.

VSAKO GIBANJE TELESA JE NAMREČ PRILOŽNOST ZA IZBOLJŠANJE ZDRAVJA in ne neprijetno zapravljanje časa!

Vsi ljudje imamo enake razvojno-gibalne mejnike, ko odraščamo. Pričnemo z nadzorom glave in vratu in se nato postopoma že kotalimo, lezemo, plazimo, klečimo, čepimo, stojimo, korakamo, hodimo, plezamo in tečemo. Že samo en izpuščen osnoven oz. primaren gibalni mejnik neizogibno vodi v gibalne omejitve oz. disfunkcije, nepravilnosti in povzroči zamik v odraslosti oz. zrelosti popolnega gibalnega sistema.

Ko rastemo, odraščamo, se staramo … – zmeraj moramo ohraniti neko stopnjo našega izvornega vzorca funkcionalnega gibanja; sicer bo naše telo prikrajšano za popolno gibanje oz. bo samostojno gibanje ogroženo.

Izvorni vzorec našega funkcionalnega gibanja predstavlja osnovna mobilnost in stabilnost posameznih segmentov telesa, ki skupaj tvorijo oz. ustvarjajo gibalni vzorec. Pri tem ne gre za moč, vzdržljivost ali okretnost! Osnovne funkcije, tj. osnovni vzorci našega funkcionalnega gibanja, so podpora tem lastnostim.

Ni ideja dvigniti večje breme, ampak izboljšati GIB-anje in posledično dvigniti več.

Osebni trenerji, ki imajo izkušnje iz bodybuildinga, dajejo najbrž poudarek mišičnemu razvoju in izgubi maščobne mase in najbrž zanemarjajo komponente prožnosti oz. fleksibilnosti in dobre telesne drže. Spet drug strokovnjak fizioterapevt, ki je privrženec joge, se bo v procesu rehabilitacije stranke skoncentriral morda prav na vidike fleksibilnosti in dobre telesne drže, pri čemer bo zanemaril nujnost razvoja osnovne moči za varno vrnitev na delo, športne aktivnosti, dnevne obveznosti.

To je samo nekaj primerov, kako lahko naše osebne »naklonjenosti« posamezni športni panogi in naš način življenja vplivajo na naš pogled na fitnes, rehabilitacijo … Če sprejmemo in celo udejanjamo te različnosti in subjektivnosti v svoji stroki – kakšno mnenje si bodo ustvarile stranke?

Za stranke smo (in moramo biti in ostati) prvovrstni strokovnjaki, čeprav je, žal, dejstvo, da se na trenutke ne moremo zediniti niti glede osnovnih principov. Kruta resnica je, da imajo mediji, oglasna sporočila in njihov namen večji vpliv na fitnes kulturo kot strokovnjak, ki je predan svoji stroki, fitnesu, razvoju stroke in rehabilitaciji. V tej točki nastopimo trenerji/inštruktorji oz. fitnes strokovnjaki, ki imamo pri tem pomembno vlogo: razumeti moramo zmedo, ki se zaradi vseh »pritiskov« medijev ustvarja oz. zgrinja na ljudi in jih izčrpava. Oni si namreč želijo biti preprosto fit.

DSC 5483a

Ljudje potrebujejo:

-        osnovno logiko in našo ustno razlago,

-        naše razumevanje njihovih domnev, dvomov,

-        praktične primere in zaupanja vrednega strokovnjaka,

-        komunikacijo z nami, pogovor, v katerem jim pojasnimo, česa ne morejo, kaj morajo ...

Ljudje ne potrebujejo modnih muh in hitrih rešitev, 

prav tako ne potrebujejo negativizma in medsebojnih kritik t. i. strokovnjakov (blatenja kolegov iste stroke, tj. trenerja/inštruktorja). 

Ljudje potrebujejo pomoč – razumevanje njihovega položaja, njihove perspektive.

Ljudje potrebujejo pomoč, dober nasvet, predloge izboljšav … na dolgi rok!